Mobility as a Service: El futur de la mobilitat

Després d'anys de domini del vehicle privat davant de mitjans de transport més sostenibles (transport públic, opcions de micro mobilitat…) la tecnologia obre la porta a una gran revolució en la manera com ens movem.

Adrià Aguado
Adrià Aguado
November 29, 2021

I al mig aquesta revolució ha nascut el famós “Mobility as a Service” de què tothom parla. Però què és exactament el MaaS? No us preocupeu perquè al llarg d'aquest article us explicarem en què consisteix, quins són els diferents nivells i tots els avantatges que té apostar per la mobilitat del futur.

Què és el Maas?

De totes les definicions que han anat donant-se des de la seva aparició, la més exacta per a nosaltres és la creada per “The MaaS Alliance” que defineix aquest concepte com:

“Mobility as a Service (MaaS) és la integració de diferents maneres de serveis de transport en un únic servei de mobilitat accessible sota demanda.”

Generalment les definicions tendeixen a centrar-se en el servei, cosa que confon el terme "integració". A més, aquest nou servei de multimodalitat també inclou altres elements importants, com ara les necessitats dels clients, el pagament integrat, informació sobre les tendències de viatges, un servei més personalitzat, preferències dels viatgers etc.

blog/el-futuro-de-la-movilidad/pic-2.png

Quins són els beneficis del Mobility as a Service?

El valor que ofereix aquest servei es converteix aleshores increïble, ja que mitjançant una sola aplicació pots accedir a tot tipus de transport ja sigui metro, bus, motos elèctriques… A més, gràcies a aquesta unificació, tots els pagaments es fan des d'un mateix portal evitant tenir registrar-se en nombroses aplicacions o comprar diversos bitllets. D'altra banda, aquest servei també proporciona una informació valuosa sobre les tendències de desplaçaments en una ciutat, cosa que permet una major capacitat d'adaptació i reacció tant als operadors de mobilitat com a l'administració pública. Des d'una millor gestió del trànsit fins a un millor control sobre la flota de vehicles, les aplicacions de Mobility as a Service proporcionen un ventall enorme d'avantatges.

Nivells de Maas

Segons Boston Consulting Group, el MaaS es basa en 4 nivells d'integració que representen un augment de la sofisticació i de serveis a mesura que s'augmenta de nivell. Cadascú requereix un model de negoci diferent, amb les seves pròpies limitacions, i que evidentment depèn de les característiques pròpies de cada ciutat on s'implementi. Aquí podem observar els 4 nivells i què ofereixen cadascun:

blog/el-futuro-de-la-movilidad/pic-3.png

  • Nivell 1: "planificació". Aquí les plataformes coordinen els diferents modes de transport i creen una ruta a partir de les dades disponibles. Pel que fa al servei bàsic, el valor d'aquest primer nivell és el suport per trobar el millor viatge i facilitar l'elecció quant a l'hora del dia, la ruta o el mode de transport utilitzat. Exemple: Google Maps
  • Nivell 2: “planificació + venda de bitllets”. En aquest nivell, a més de tenir un itinerari personalitzat, els usuaris poden reservar diferents serveis de mobilitat. Les plataformes tenen una comissió per cada venda. En aquest nivell, el valor que aporta el servei es basa en un accés molt més fàcil a l'usuari a la mobilitat sobretot a l'hora de fer els pagaments ja que tot passa en un mateix portal. Exemple: Free Now
  • Nivell 3: "planificació + venda de bitllets + paquets de subscripció". La diferència entre el nivell 2 i aquest és que, a més de vendre bitllets de transport, per exemple, les plataformes utilitzen estratègies de captació de clients oferint preus “tot inclòs” o per exemple algun tipus de subscripció que agrupi diferents opcions de mobilitat. Exemple: Whim
  • Nivell 4: "planificació + venda de bitllets + paquets de subscripció + incentius" En aquest darrer nivell, a més de proporcionar tots els serveis anteriors, el valor afegit es basa en un sistema de recompenses per apostar per la mobilitat sostenible . D'aquesta manera, aquestes plataformes poden animar, per exemple, que els usuaris utilitzin el transport públic durant les hores de menor afluència i es beneficiïn així de tarifes reduïdes. A més, amb la creixent popularitat dels sistemes de recompenses o gamificació hi ha diferents algorismes i funcions d'intel·ligència artificial que creen reptes i jocs al voltant d'una manera de moure's molt més respectuosa amb el medi ambient. Exemple: Mivo Mobility

Conclusió

Cada vegada són més les ciutats de tot el món que comencen a provar el “Mobility as a Service” com a opció definitiva per promoure la mobilitat sostenible. És per això que se'ns presenta una oportunitat única amb la recuperació de la pandèmia una per fer el pas i transformar el sector del transport urbà.


Algunes ciutats ja han començat, fins i tot ja porten temps a l'avantguarda d'aquest moviment, però a la gran majoria cal anar un pas més enllà. Per això serà necessari un impuls d'una iniciativa publicoprivada en què amb el transport públic com a eix central es construisca una infraestructura MaaS eficient que es complementi amb altres serveis de mobilitat com el taxi, les motos i patinets elèctrics, la bicicleta compartida, etc.