Targeta SUMA València: Tots els avantatges

València va revolucionar el panorama de la mobilitat amb el llançament de la targeta SUMA i en aquest article us explicarem tots els avantatges d'aquest nou abonament

Adrià Aguado
Adrià Aguado
March 6, 2023

Des de principis de 2022, València va revolucionar el panorama de la mobilitat amb el llançament de SUMA, una targeta que unifica tots els mitjans de transport públic a la província i que redueix fins a un 50% el cost dels bitllets.

En aquest article us explicarem quines són les seves característiques principals i quins avantatges té respecte a la resta d'abonaments.

Característiques targeta SUMA

Tenint en compte el gran canvi que la implantació de la targeta SUMA ha generat al transport públic valencià a Miivo hem volgut analitzar les característiques principals d'aquest nou abonament.

  • Mitjans de transport inclosos

    Una de les característiques principals de la targeta SUMA és la unificació total del transport públic de València en un mateix abonament. Els mitjans de transport inclosos en aquesta unificació són els serveis de Metrovalència, RENFE, EMT i Metrobus.



  • Zones targeta SUMA

    • Mapa zonal SUMA Metrovalència

      El servei de Metrovalència és el mitjà de transport públic que ha patit un canvi més important a nivell zonal, passant del sistema de 4 zones anterior (ABCD), a un nou mapa amb 2 zones principals (A i B) i una tercera reservada per l'aeroport (C). A més, la creació dels cavalcaments on les zones A i B s'uneixen, facilita encara més els trajectes entre una mateixa zona reduint així el cost del viatge.

    tarjeta-SUMA/pic-2



  • Mapa zonal SUMA RENFE

    En el cas de RENFE el divendres 3 de març passat es va anunciar l'augment de 2 a 4 zones cobrint així la totalitat del servei de Renfe Rodalies arribant a connectar amb Castelló. Aquest canvi implicarà per exemple que l'abonament mensual per desplaçar-se de València a Castelló o de Castelló a València valgui 25€/mes menys (131€ ara respecte als 158,65€ anteriors)

    tarjeta-SUMA/pic-3



  • Mapa zonal SUMA Metrobus

    Finalment, el servei de Metrobus també ha vist com el seu mapa zonal s'ha ampliat a 4 zones (A, B, C i Aeroport) integrant dins de la unificació tarifària totes les línies i els trajectes del servei de Metrobus.

    tarjeta-SUMA/pic-4



  • Tipus de targeta SUMA

    Tot i que la creació de la targeta SUMA ha comportat una reducció importantíssima del nombre de títols i bitllets a comprar per moure's per València, hi ha diferents varietats depenent d'algunes característiques:
    • SUMA 10: la targeta SUMA 10 és la versió unificada del bo de 10 viatges tradicional amb què podràs realitzar 10 viatges amb qualsevol mitjà de transport públic. El preu d'aquesta targeta variarà depenent de la zona o les zones per les quals el teu trajecte circuli.
    • SUMA Mensual: l'abonament SUMA mensual et permetrà fer viatges il·limitats durant 30 dies en qualsevol mitjà de transport públic de València.
    • SUMA Mensual Jove: aquest abonament és exactament igual a l'anterior amb la diferència del descompte addicional del 15% per als titulars del Carnet Jove.
    • SUMA T: la targeta SUMA T et permetrà fer viatges il·limitats durant un període de 24 hores (T1), 48 hores (T2) o 72 hores (T3), excloent-ne la parada d'Aeroport.
    • SUMA T+: aquest abonament és exactament igual a l'anterior amb l'afegit d'incloure els viatges amb destinació o origen a la parada d'Aeroport.
    • SUMA esdeveniments: Títol per a assistents a l'esdeveniment, vàlid per a EMT, FGV, Metrobús i Renfe Rodalies a ZONES A i B, viatge d'anada i/o tornada a l'aeroport opcional. Sense límit de viatges en la durada de l'esdeveniment acordat.
    • SUMA violeta: Es podrà viatjar a EMT, FGV, Metrobús, Renfe Rodalies, i al transport urbà de Paterna i Sagunt. Sense límit de viatges per qualsevol zona dins de l'any natural que comprèn des de l'1 de gener fins al 31 de desembre, renovable mentre es mantinguin les condicions definides per la Conselleria d'Igualtat.

Avantatges targeta SUMA

Una vegada observades les característiques principals de la targeta SUMA, en aquesta secció ens centrarem a analitzar els avantatges més importants que aquest nou abonament ofereix als usuaris del transport públic a València com quant costa la targeta SUMA?

  • PREU TARGETA SUMA

    L'avantatge més important de la targeta SUMA és sens dubte la reducció del preu mitjà del bitllet de fins al 50% a la majoria dels trajectes. Com es pot observar a la imatge, no només es tracta d'una reducció del preu com a tal sinó que la unificació zonal facilita en gran mesura que els usuaris puguin fer viatges entre una sola zona, baixant així el cost del viatge.

tarjeta-SUMA/pic-5

  • UNIFICACIÓ DEL TRANSPORT PÚBLIC

    Tot i que la reducció tarifària és l'avantatge principal, la unificació de tot el transport públic en una sola targeta no es queda enrere i fins i tot ajuda en gran mesura a reduir el cost de moure's de manera sostenible. En aquest sentit, poder accedir a qualsevol mitjà de transport públic amb una sola targeta fa que la experiència de lusuari sigui molt més còmoda i eficient.

  • TRANSBORD GRATUÏT

    Finalment, la unificació esmentada al punt anterior pren encara més rellevància tenint en compte que el transbordament entre mitjans de transport és gratuït durant 1h. Això vol dir que els usuaris de la targeta SUMA podran pujar per exemple a Metrovalencia, fer un viatge i completar-lo amb un altre trajecte amb bus per arribar al seu destí final de la manera més òptima. Les combinacions disponibles són EMT-Renfe, Metrovalència-Renfe, Metrobus-Renfe, Metrovalència-EMT, Metrovalència-Metrobus, Metrobus-EMT.

La targeta SUMA a Miivo

Des de Miivo volem aportar el nostre gra d’arena a aquesta gran mesura digitalitzant tota la informació disponible a la nostra app creant la secció “Horaris i Tarifes”. En aquest apartat, podreu veure a cada mitjà de transport públic (EMT, Metrovalència, RENFE i Metrobus) quins són tots els títols i abonaments disponibles tenint en compte la targeta SUMA, el preu, la distribució de zones i els descomptes especials.

D'altra banda, també estem treballant en una nova funcionalitat que inclogui la possibilitat de saber per quina zona/es transcorre un trajecte per poder oferir una millor informació als nostres usuaris i que pugueu saber en tot moment quin bitllet o bo heu de fer comprar.