Puc viatjar amb la meva mascota al transport públic de València? Consells i recomanacions

En aquest article explicarem els millors consells per poder portar la teva mascota amb tu a qualsevol lloc a València amb el transport públic.

Adrià Aguado
Adrià Aguado
January 20, 2023

Molt sovint els amants dels animals troben grans dificultats per moure's per la seva ciutat amb ells de manera còmoda i pràctica. Per aquesta raó, molts es veuen obligats a haver d'utilitzar el cotxe sempre per poder anar al veterinari o simplement traslladar-se d'un punt a un altre.

Tot i això, això és degut en nombroses ocasions per una manca d'informació sobre altres opcions de mobilitat sostenible per viatjar amb la teva mascota. És per això que en aquest article explicarem els millors consells per poder portar-la amb tu a qualsevol lloc a València amb el transport públic.

Mascotas-en-el-transporte-publico

Puc viatjar amb la meva mascota als busos d'EMT?

Des de l'any 2019 els passatgers d'EMT València que tinguen un animal de companyia poden viatjar als autobusos urbans la ciutat. No obstant això, hi ha alguns requisits obligatoris per poder realitzar els viatges amb la teva mascota:

  • Els animals hauran de viatjar en un transportí adequat a les seves mides que no excedisca la mida de 45cmx35cmx25cm.
  • El transportí no haurà d'ocupar mai el lloc d'un seient, tenint sempre preferència les persones.
  • En cap cas no suposaran un perill o molèstia per a la resta de passatgers de l'autobús.
  • Les mascotes hauran de tenir un carnet acreditatiu anomenat EMT Mascota amb un cost d'emissió únic de 5€ i una durada de fins a 2 anys.

Per aconseguir aquesta targeta s'haurà de presentar el formulari de sol·licitud corresponent, la cartilla acreditativa del veterinari que verifiqui l'estat de l'animal així com una foto de carnet de la mascota que permeti identiifcar-la fàcilment. Aquest tràmit s'haurà de fer a l'Oficina d'Atenció Ciutadana, situada a la Carrer de Mendoza, 5, 46001 València.

Aquesta mesura suposa un gran avenç per a aquelles persones que, de manera freqüent, viatgin per València amb la seua mascota apostant així per una manera de moure's més econòmica, sostenible i accessible.

Mascotas-en-el-transporte-publico - 1

Puc viatjar amb la meva mascota a Metrovalencia?

En el cas de Metrovalencia hi ha una menor regulació sobre els trajectes amb mascota. En aquest sentit, els únics animals permesos són:

  • Gossos d'assistència per a persones amb discapacitat o amb els instructors d'ensinistrament.
  • Gossos que acompanyin les forces de seguretat.
  • Petits animals domèstics en gàbies o transportins.

Tot i que puguin freqüentar els casos en què algunes persones viatgen amb les seves mascotes simplement amb una corretja o fins i tot sense ella, aquesta acció està totalment prohibida amb risc de rebre sancions i fins i tot no poder viatjar.

Mascotas-en-el-transporte-publico - 2

Puc viatjar amb la meva mascota a Renfe Rodalies?

Una altra de les maneres que tens per poder moure't de forma sostenible amb la teva mascota a València és utilitzar Renfe Rodalies. Els animals al tren estan permesos sota les següents condicions:

  • Només s'admeten mascotes domèstiques (gossos, gats i aus) i poden anar subjectes amb una corretja o en un transportí a mida
  • Viatgen gratis amb tu i no necessiten bitllet.
  • Els gossos han de viatjar amb morrió.
  • Com a passatger només pots viatjar amb una mascota màxima.
  • No hi ha cap limitació per als gossos guia i d'assistència que viatgen amb persones amb problemes de mobilitat.

Renfe aposta per la conciliació de passatgers i animals de companyia als trens de rodalies per facilitar als amants de les mascotes els seus desplaçaments a València.

Mascotas-en-el-transporte-publico - 3

Puc viatjar amb la meva mascota a Metrobus?

Encara que no hi ha informació recent sobre si es permeten o no les mascotes a Metrobus les últimes notícies expliquen que de moment no es pot viatjar amb la teva mascota a la línia de Metrobus. Tot i això, els usuaris d'aquest servei demanen cada vegada més que s'apliqui una regulació similar als altres mitjans de transport públic que permetin apostar per la mobilitat sostenible sense importar si viatges sol o acompanyat per la teva mascota.

Conclusió

Com has pogut veure al llarg d'aquest article explicatiu, el transport públic a València té una intenció clara d'integrar les mascotes en la forma de moure's per la ciutat. A més, amb l'objectiu de demostrar que la mobilitat sostenible i les mascotes són complementaris, a Miivo estem desenvolupant una nova funcionalitat perquè en calcular la ruta pugueu saber quins mitjans de transport són més adequats per a trajectes amb animals de companyia.

Mascotas-en-el-transporte-publico/Pic-5