Durant els darrers anys, a causa de la creixent preocupació sobre el canvi climàtic, fenòmens com la sostenibilitat, l'ecologisme i la responsabilitat social han crescut exponencialment. En aquest sentit, el sector del transport ha estat un dels més afectats amb l'aparició de l'anomenada “mobilitat sostenible”. Però què és exactament la mobilitat sostenible?
Tranquils, perquè al llarg d'aquest article us explicarem detalladament totes les característiques d aquesta nova manera d entendre la mobilitat. Quins són els seus grans beneficis? Quines perspectives de futur se li presenten els propers anys? Segueix llegint per saber tot allò que necessites sobre la mobilitat sostenible.
Tot i ser un concepte molt de moda en els darrers anys, encara hi ha un gran desconeixement al seu voltant i les seves característiques més importants. En aquesta secció us presentem quina és la definició exacta, l'origen d'aquest moviment i els exemples més importants fins ara.
A causa de la rellevància que aquest concepte ha pres en els darrers anys, el World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) va decidir encunyar aquest terme com:
"La mobilitat sostenible consisteix a permetre a la societat moure's lliurement, tenir un fàcil accés al transport i comunicar diferents poblacions entre si sense posar en risc valors ecològics o humans ni del present ni del futur”.
No obstant això, aquesta definició va més enllà de tan sols reduir la quantitat de CO2 emesa. Segons el WBCSD, la mobilitat sostenible ha de complir 4 punts clau:
Tot i les nombroses advertències d'experts i científics, la presa de consciència i acció sobre el canvi climàtic no va arribar fins a la signatura de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic el 1992. Amb aquest tractat, la comunitat internacional pretenia establir les bases per reduir l'impacte negatiu de les persones tant al clima com al medi ambient.
No obstant això, no seria fins a 1997, any en què es va signar el conegut Protocol de Kyoto, quan s'establira per primera vegada a la història un instrument jurídic internacional vinculant per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Tot i això, la no inclusió de països com els Estats Units, Corea del Sud o Aràbia Saudita van provocar que aquest acord només afectés el 12% de les emissions totals.
Finalment, a 2015 es va signar el darrer acord internacional pel clima fins la data: el Acord de París. A més de l'augment de les mesures per reduir l'escalfament global a 2ºC i com a punt objectiu els 1.5ºC, aquest tractat inclou a 55 països que representen el 55% de les emissions totals. Així mateix, aquest acord internacional va significar un avenç considerable en matèria de transparència i publicació dades sobre els efectes negatius de les activitats econòmiques. Un clar exemple és la Global Reporting Initiative (GRI) , organització independent encarregada de controlar i ajudar les empreses a complir amb uns estàndards de sostenibilitat i transparència.
Convenció Macrò de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (1992) | Protocol de Kyoto (1997) | Tractat de París (2015) |
---|---|---|
Objectius molt ambigus i poc ambiciosos | Objectius generals marcats | Objectius clars marcats |
Participació internacional molt excasa | Implicació internacional insuficient | Compromís internacional considerable |
Poques mides i amb poca transparència | Poca transparència | Iniciatives de publicació de resultats i augment de la transparència |
Amb aquest context històric en ment, podem observar com en els darrers 30 anys, la presa de consciència al voltant del canvi climàtic ha anat augmentant tant en visibilitat com en exigència. A la taula anterior podem apreciar l'evolució i les diferències entre els 3 tractats fàcilment.
Tot i que ara mateix ens trobem en un moment d'expansió de la mobilitat sostenible, els primers passos d'aquest moviment van néixer fa anys amb l'aparició de grans i petites empreses d'aquest sector. Aquests són 4 dels exemples amb més repercussió internacional i que han revolucionat el sector de la mobilitat amb diferents mitjans de transport:
L'empresa nord-americana fundada pel conegut Elon Musk el 2003 va néixer amb l'objectiu de demostrar que una nova manera de fabricar automòbils era possible sense perdre velocitat, disseny o autonomia. Com podem observar per l'any de la seva creació, Tesla va ser un projecte avançat al seu temps i molt qüestionat per gran part de la societat de llavors. Tot i això, i malgrat passar grans dificultats a l'època del 2008 al 2010, a base de recerca i desenvolupament en matèria d'aerodinàmica i bateries elèctriques avui Tesla es troba entre les 10 empreses més importants del món.
Nascuda el 2009 amb l'objectiu de revolucionar el concepte de "ride-hailing" Uber és un dels operadors de mobilitat més importants a tot el món actualment. El sistema de reserva i pagament des del mòbil va significar un pas de gegant cap a la digitalització de la mobilitat intel·ligent i la reducció del nombre de cotxes privats circulant per les ciutats. Avui dia, a la recerca de seguir revolucionant la manera com ens movem, Uber ja ha realitzat acords amb empreses de vehicles autònoms com la britànica Arrival apostant pel concepte de robatori-taxis.
Començant amb el sharing de bicicletes el 2017, Lime és una de les startups més conegudes al món de la micro mobilitat sostenible a nivell internacional. A mesura que el seu èxit va anar augmentant amb la seva idea principal, l'empresa nord-americana va diversificar els seus serveis amb una ampliació de la flota a bicicletes elèctriques i patinets elèctrics. Actualment segueix en procés d'expansió mundial amb col·laboracions tan importants com la seva aparició a Google Maps per calcular la ruta amb els vehicles.
Amb l'aposta per la mobilitat sostenible per bandera, l'empresa catalana de 'sharing de scooters' va néixer a Barcelona el 2015 com una de les startups del moment. Com a part d'una nova generació d'empreses de mobilitat, Yego és un dels màxims exponents de les opcions de micromobilitat a ciutats com París, Barcelona o València. Actualment, la startup espanyola segueix amb els seus plans d'expansió tant a nivell geogràfic com de serveis oferint el sharing de bicis cada vegada a més ciutats.
Tot i que com tot mercat en expansió, la mobilitat sostenible encara ha de fer front a grans reptes per a la seva implantació total, avui dia aquesta nova manera de moure's ofereix nombrosos beneficis:
Una vegada revisats tots els beneficis de la mobilitat sostenible tant per a les persones com per al medi ambient, quins beneficis aporta Miivo? Molt senzill:
Unificació: si cada opció de mobilitat sostenible té innombrables beneficis, imagineu totes juntes. Una comparació més ràpida que permet estalviar diners, un procés de compra i recàrrega àgil i digital i un sistema de geolocalització i trànsit en directe són alguns daquests avantatges.
Recompensa: des de Miivo no només creiem que la mobilitat sostenible és la millor opció si no que ho farem realitat. Amb la nostra app, els nostres usuaris podran rebre recompenses, descomptes o promocions per
Com hem pogut observar al llarg d'aquest article, la mobilitat sostenible compta amb una gran quantitat de característiques que la fan un moviment a l'alça pel caràcter sostenible i orientat a les persones. És per això que la investigació i el desenvolupament d'aquest sector serà un aspecte clau en la lluita contra el canvi climàtic ja que només el transport és responsable del 30% de les emissions de CO2 mundials.